Efji.se

En blogg om film och serier

Good Will Hunting & ett hat mot kalkyler

Hej! Jag såg precis Good Will Hunting för första gången. En film som nog kan räknas som en klassiker, jag kände att det var dags att se den. Den handlar om en kille som jobbar som städare på MIT, alltså ett matematisk forskningsinstitut på Cambridge. På natten när ingen annan är där löser han en ekvation på tavlan, en ekvation som ingen av eleverna lyckats lösa. När professorerna får veta att det är han som löst det blir de förstås chockade och anser att han inte kan slösa sin talang på att städa ett universitet. Han får hjälp av en psykolog för att hitta rätt väg i livet, samtidigt som han jobbar med matematiken.

Det är en bra film som verkligen känns. Robin Williams skildring av psykologen är fantastisk. Det är lite för få kvinnliga roller för att det ska falla mig helt i smaken, när den enda stora kvinnliga rollen är där för huvudrollens kärleksintresse, då blir jag less. Men utöver det är det verkligen en jättebra film, så se den!

En sak jag inte förstår när jag ser filmen är allas kärlek till matte, haha. Matematiken är mitt värsta ämne i skolan, och har alltid varit. Ekvationer, diagram, kalkyler - allt ger mig huvudvärk. Men min bästa kompis älskar det och vill verkligen jobba med något där hon får användning av matematik och teknik. Hon har länge funderat på att bli arkitekt eller något annat inom industriellt byggande, när vi var små och jag ritade små hundvalpar, valde hon alltid att rita hus. Så att hon vill bli arkitekt och syssla med kalkyler förvånar mig inte. Hon har försökt förklara exakt vad det är hon vill jobba med, men jag har lite svårt att förstå haha. Men hon vill jobba med kalkylering åt andra företag, något som Elecosoft sysslar med. Och jag beundrar verkligen henne som jag beundrar personerna i filmen, allt med kalkyler, diagram, siffror osv förvirrar bara mig. Men de förstår det, för dem är det så självklart. Så i framtiden vill jag ha en film om min kompis istället, för att visa att även kvinnor kan vara genier!

17 jul 2015