Efji.se

En blogg om film och serier

Legally blonde - att bli advokat

Igår kväll såg jag en film jag sett minst tio gånger, Legally Blonde. De flesta vet nog vad denna rulle handlar om, men för er som inte vet: Det är en amerikansk komedi från början av 2000-talet som handlar om Elle Woods. En rik tjej som bestämmer sig för att börja plugga till jurist när hennes pojkvön gör slut med henne för att bli just jurist. Han säger att det är dags för honom att hitta någon seriös, varpå hon vill visa att hon visst är seriös. Det gör hon alltså genom att bli advokat. Jag ska inte avslöja vad som händer genom att säga för mycket, men det är en extremt peppig film och Elle Woods är på många sätt en feministisk förebild. När alla skrattar åt henne struntar hon i dem och gör sin grej!

Faktum är att jag igår blev så inspirerad av Elle Woods att jag själv började fundera i juristvägar. Jag går ju sista året på gymnasiet och om jag vill läsa på högskolan är det dags för mig att söka om några månader. Jag har främst varit inne på journalist, men igår blev jag orimligt intresserad av advokat. Juristlinjen finns här i Göteborg, och efter att ha läst på hela kvällen igår och dagen idag har jag bestämt att jag ska söka in på juristprogrammet! Om jag ångrar mig är det bara att tacka nej.

Men att vara en kaxig advokat som Elle Woods och jobba på en ung och modern advokatbyrå, som Advokaterna i Väst, lockar mig verkligen. Jag har kollat in deras hemsida några gånger och de är tjejer, precis som jag, vilket jag älskar. Att få hjälpa personer som varit med om något jobbigt samt att få se till att brott som sexuellt ofredande osv. tas på allvar, det är något jag vill göra. Kanske i framtiden att man startar en egen advokatbyrå som specialiserar sig på just sexuella brott och mäns våld mot kvinnor? För slutshaming är alldeles för vanligt idag och våldäktsmän döms för sällan, ett nej är ett nej och det måste samhället inse.

 /Felicia

29 apr 2015